Група „Яката Работа“ е основана през шейсетте когато двама отличници от Музикалното Училище – Петър Петров (барабани) и Иван Иванов (китара), са силно повлияни от „тежко западно влияние“, както по това време е описван пубертета. Петър е със силно изразен емоционален характер, докато Иван е по-скоро квартално типче. Двамата решават да привлекат Димитър Димитров (гъдулка, перкусия, бек вокали, кийборд, мандолина) който по това време е известен със соловия си проект „Гъдуларче“ и с това, че е главен солист гъдулар на Ансамбъл „Ансамбълче“ . Вокалист става брата на Петър Петров – Сашо Сашов. Сашо единствен има професионална музикална кариера, при това в операта. Там играе мъжка балерина в масовките с балерини.

Отначало има проблем с наименованието на групата, тъй като в първите си гигове обикновенно са представяни като „тези отлични музиканти“. След като групата натрупва ъндърграунд популярност под това име идва катарзис в историята на бандата. На едно от легендарните участия, изпълнителите са представени като „Музикална Формация“ и излизат с нов имидж – същите левенти, но с костюми. Концерта е по повод 8ми март организиран от завод „8-ми Март“ и се състои в ресторант България в центъра. Публиката полудява по новото амплоа на групата и дори се налага милицията да охлажда страстите на буйната тълпа от фенки. В крайна сметка след като две техноложки по текстил се сбиват, на следващия ден Комитета по Народна Култура забранява на групата да се представят с името „Музикална Формация“. Членовете на бандата тогава избират оригиналното „Музикална Формация – Тези Отлични Музиканти“.

Но репресивния орган в лицето на Комитета по Народната Култура забелязва зараждането на ново революционно движение и решават да се намесят. Те отказват да регистрират групата под това име и ги карат да си изберат между Щурците и Сигнал, но членовете на групата са единодушни, че дори не си и представят, че някой може да измисли по-тъпи имена за рок група. В крайна сметка сами се свързват с мениджмънта на Трудово Поправителен Лагер „Белене“ и стават групата на лагера. За име е избрано звучното „Яката Работа“, а над портата в Белене е поставен култовия надпис „Само Яката Работа ще ви освободи!“.

Дебютната късосвиреща плоча -„Яката Работа 1“ съдържа първата звукозаписна песен на групата – „Червени Бригадири“ и мултимедийна част – клипа към песента.

Втората им плоча е дългосвиреща и съдържа  култовия албум „Яката Работа 2“, който и до днес е символ за всички рок фенове в България.

Към средата на 80 те групата изнася над 1200040 концерта и рецитала из цялата страна и винаги свирят пред препълнени до дупка, пълни с уникална атмосфера стаи, гаражи и читалищни зали.

Планиран е и общ албум с хитовата Росица Кирилова, който да постави началото на Рап-Метъл жанра, но Росица получава неустоимо предложение от близък роднина да не го прави.

Някъде по това време членовете на групата са вербувани от специалните служби. Трима стават шпиони, а четвъртия контра шпионин, но и до днес отричат един други му всичко свързано с тази дейност. Те са вербувани от Румен Янев, най-големия пич по това време, който ги е подкупил с два броя Метъл Хамър, няколко значки и касетка на Скид Роу от едната страна, от другата Пойзън.

След проваления проект с Роси Кирилова „Яката Работа“ сменят тотално имиджа си. От сресани, те започват да ходят разрошени и не си подстигват косата. Пишат по стената „Metalika“ и са бунтари. Изглеждат агресивно с  клинове и кожени якета, всява ужас сред нормалната работническа класа.

Fan Fiction от пост-Роси Кирилова периода

Сашо Сашов е легендарна фигура в Българската рок история. Той дава идеята за група Ахат, когато казва на немит тинейджър с коса на пудел, че му прилича на черна овца. И докато въпросния тинейджър Звезди тича разреван към вкъщи си казва „Ще види той“ и няколко месеца по-късно излиза с версията, че сам си избрал да прилича на черна овца. Външния му вид е избор, а не вследствие на случайност, анализира в текста на песента хит сред феновете на „всякаква музика“.

През 1991 година под влиянието на промените Яката Работа издават емблематичния албум „Стига повече Демокрация“, в който поднасят тежък грайндкор със социалистически лозунги. За съжаление групата така и не успява да достигне до масовата аудитория, но запазва най-верните си фенове.

През 1992 Яката Работа усеща модернистичната вълна и влиза в ню уейв стила. Записват с Коцето Калки, Дони и група Атлас. Стига се дотам, че Сашо Сашов в алкохолна ярост си събува гащите пред Дони и му показва огромния си член. Дони бил пребленял, тъй като били само двамата  в стаята, а Дони по това време още не бил педераст. При вида на Дони, Сашо възкликва „Бледа кукла си ти“.

През 1993 групата издава концертния албум – THE BESTEST OF LIVE, който включва студийните изпълнения на групата миксирани с ефекти от публика, като това тотално преобръща представата на света за акустична музика.

През 1994 група Яката Работа се събира отново за обща песен с братя Аргирови и дует Ритон. Нещата се провалят поради различия във вкусовете. Братя Аргирови държат на патентования си клозетен поп, Ритон са залитнали по грайндкор, докато Яката Работа правят електронна музика стил Жан Мишел Жанр.

През 1995 Яката Работа са поканени от MTV за първия Unplugged лайф концерт на плейбек. Първоначално публиката останала впечатлена от имитацията на свирене на инструменти и вокала, който само си отварял устата, докато не разбрали, че преди да излъчат концерта ще монтират звука в студио.

През 1996 Яката Работа издава два The Best албума, които съдържат най-добрите песни от двата им албума.

През 1997 Яката Работа издават уникалния за българския пазар Сборен албум от пет CD-та, който съдържа най-добрите песни от The Best албумите им, плюс някой от най-добрите песни от двата им албума.

През 1998 Яката Работа  издават само един The Best албум, но в дванадесет различни версии, като всяка версия съдържа по една песен повтаряща се дванадесет пъти. Така истинските меломани трябва да си закупят дванадесетте касетки на последния The Best албум, ако искат да имат всички песни от него. По този начин Яката Работа станаха втората група с най-много the best компилации, след Щурците.

През 1999 година Яката Работа участват с три трака в коледния проект на Богдана Карадочева и приятели „Коледа е пак“. Малко след това издават християнския блек метъл албум „Исус в тъмното“, съдържащ като бонус два ремикса на „Ах, морето“ в  MIDI.

През 2000 година Яката Работа се събраха отново за последния си концерт. Предизвестен от грандиозна маркетингова кампания четиримата нахлуха на сцената в Каварна и взривиха от тежък звук и нежни балади и петимата фенове, които никога не бяха чували преди за тях.

В днешно време групата се връща в ъндърграунд периода си и консултира изпълнители като Гравити Ко, Д2 и Преслава.

Графични Fan fiction-и на тема Яката Работа изпращайте на адрес therealgenadi@gmail.com

Advertisements