Глава Първа.

Цар Калоян погледна напред към кръстоносците обградили Одрин. „Банда нехранидядовци“, каза царя и пришпори коня си няколко метра по-напред към мястото където се развива обикновенно тактическия брифинг преди нападението.

Тъй като по онова време картите не били чак толкова напреднали, топографията се състояла от прашно парче земя, специално пригодена за ръчкане в земята клонка и няколко предмета, които обозначавали стратегическите обекти в битката – замъка, кръстоносците, кенефа, кръчмата, банкомата и купчината с умрели.

Пръчката с която царя се канеше да чертае се държеше от един от неговите царедворци, снажен момък, с ръждясала ризница и от онези шлемове, които имат странен издатък надолу пред носа, който ограничава зрението и координацията между очите поне с 60%. За нещастие на момъка, цар Калоян имаше корона, която по никакъв начин не му пречеше на взора и с едно премерено движение на меча си отсече ръката на придворния асистент малко под лакътя. Преди безжизнената ръка да падне, или дори да покаже среден пръст, царя я взе и я хвана близо до тям където я бе отрязал като започна да чертая чрез пръчката която държеше новия му аксесоар.

Нарисува един малък крив кур в най класическата му форма и докато го правеше изричаше мъдри слова.

– Това драги мой приятели са кръстоносците, нагли типове с развалени зъби, странно чувство за хумор и вманиачени по тоя тип Христос, дето се опитват да ни го пробутат от близо 400 години.

– КУР ЗА КРЪСТОНОСЦИТЕ АЛЕ АЛЕ АЛЕ, АЛЕ АЛЕ АЛЕ, АЛЕ АЛЕ АЛЕ. – разпяха се и се разтанцуваха военноначалниците като заформиха мини-пого, но Калоян ги успокои с жест на ръката. На ръката която отряза, не собствената си.

– Победата е важна в този момент. Кръстоносците говорят наляво и надясно че имам малка пишка, но истината е че беше студено онази вечер. Пък и след като завладяха константинопол ние им пратихме оферта за мир която върнаха с нарисувано човече на гърба, вдигнало ръцете си в недоумение, изключително малък полов орган и въпросителни нарисувани над главата. Ръкавицата е хвърлена, затова трябва да им дадем веднъж за винаги да разберат кон боб яде ли!

Групичката от висши командири, случайни кибици и двама румънски шпионинина се оживи от прочувствената реч. Царя не бе впечатлен и се върна към чертаенето на тактика.

– Тук се намира замъка, който е обсаден – нарисува цар Калоян един Х, близко до хуя и продължи – В него няма нищо ценно, само жени, деца и старци, така че няма да е фатално ако влезат вътре.

Царя продължи да твори своите военни планове

– Тук пък сме ние! – нарисува царя един огромен фалос (КУР демек) малко по-далеч от замъка и малкия кур, разбирай кръстатите.

– Цар Калояне, ами ние чий ше го дървим в тая битка – попита Роналд, предводителя на Куманите.

Сега тук отварям една скоба ( за да ви обясня малко за куманите. Те са едни киселяци идващи от Русия. Абсолютни джигити, но по странно стечение на абстоятелствата им харесало в България, където не е било нужно да изнасилват жените, тъй като те самите идвали при тях веднъж усетят ли ги че са чужденци. Дребна подробност е че Куманите всъщност са безмилостни войни, абсолютни експерти във воденето на конна битка и този ден пред Одрин наброявали около 15 000 глави в армията на Калоян, която се състояла от общо 30 000. Затварям скобата).

– Роналд, Рони, Ронко, Роналдчо, Роналдинчо, ЖОРЕ! – Обърна се Калоян към двуметровия рус исполин гледащ с кървав поглед, сякаш дузина капиляри бяха умрели наведнъж в ириса му. – Вашата задача е да отидете в офиса на кръстоногите, да им вземете прането, да им разрушите палатките, да им вземете от листата с ламарина и да очаквате да ви подгонят. През това време ще ги заведете в един проход в планината, където ние ще ги приклещим в ъгъла, ще ги оправим и ще ги преработим в капачки за буркани. Така! Давам думата на Кирчо, нашия скаут, който ще ни представи презентация за врага. Кирчо заповядай мойто момче. – каза Калоян и подаде уверено отразяната ръка с която чертаеше.

Кирчо бе силно интелигентен левент за възрастта си и използваше свободно модерните информационни технологии. Въпреки че не бе работил точно с този хардуер, Кирчо имаше опит с ръка подобна на тази, която трябваше да използва.

– Здравейте. Днес ще ви представя кратък анонс относно нашия неприятел. Както виждате на първия слайд – каза Кирчо докато рисуваше в прахта – кръстоносците идват от запад и външно са силно повлияни от приказката за Магьосника от Оз, където черпят вдъхновение от стереотипа на киборг в ламарина. Втория слайд – разнесе с крак прахта върху която тъкмо бе свършил да чертае – показва вътрешната нагласа и мотивация на въпросните индивиди. – Кирчо нарисува чаша, кръст и видео камера. – Целта е да отидат при арабите, където според тях, преди 1200 години някакъв нещастен хипар, провъзлгасил се за наследник на Перун, се е изплюл в една чаша и сега е фикс идея тая чаша да я намерат, за да може след време да си съчинят някаква история за блондинки, не се обиждай Роналд, и да спечелят много пари. Третия слайд показва …. – Не успя да си завърши изречението Кирчо тъй като бе отстранен от царя. И под отстранен разбирай посечен първо хоризонтално, сетне вертикално, и после четирите части получени от действието леко подритнати в долината.

– Време е за действие! Нека сверим часовниците си, сега е точно 4:20 съдейки по слънцето. Айде армейци!- каза царя и посочи с меча си към лагера на кръстоносците и конницата на куманите тръгна оставяйки само гъст наситен пушек след себе си.

„Странно е да има тоя облак дим при положение че валя преди малко. И откъде идва този мириз на изгорял брашлян?“ помисли си Калоян. „И защо му бяха червени очите на тоя?“ Но Куман бе вече далеч, когато мазна усмивка се спусна по неадекватното му изражение.

Глава 2

За да разберете по-добре смисъла на кръстоносците трябва да се знае че една респектираща армия от кръстоносци наброява около 200-300 кръстоносци. За всеки кръстоносец са се грижили около 100 човека обслужващ персонал, който включвал най-различни специалисти. Например сър Джон „Уайфисхор” Сиймен разполага с 6 човека които му хромират бронята, трима лични асистенти и дузина чернокожи евнуси, на които обаче бе забравил да отстрани половите органи, което ги превръщаше в абсолютно безполезни за работата. Също така Сър Джон имаше на свое разположение 70 от най-добрите войници, които често се биеха вместо него, тъй като 40 годишен човек с 30 килограма желязо, върху кон, държащ 10 метрово копие, не бе точно мобилен.

Бомбето на сър Джон едвам се показваше под огромния черен чадър, а ансамбъла се довършваше от огромен вестник, който четеше. Тъй като бе кално се налагаше част от свитата му да образува жива пътека по която той се движеше, която се състоеше от пет мустакати джентълмена, които саможертвено лягаха и ставаха в калта като образуваха жива пътечка. При всеки оборот сър Джон възкликваше „Splendid!”. И това би било първия в света ескалатор ако в този момент не бяха дошли Куманите и стъпкали изобретението. “Bloody hell !!” възмути се сър Джон при вида на вече бившия си ескалатор чийто стъпала се гърчеха от черепно мозъчни и гръбначни травми, най-вероятно смъртоносни. „Сега ще трябва да ходя пеша” намусено промърмори той когато усети че дузина от неговите хора препускаха по посока куманите.

Той влезе в палатката си, където го чакаха шестимата отговорни по обличането на бронята и когато свършиха след 40 минути , сър Джон бе в пълнобойно снаражение. Излезе от лагера и осъзна че е сам. Като не броим свитата му. Той щеше да се присъедини към другарите си, и да прекършат цар Калояновото опълчение, но бе време за чай и така останалите неща в главата му минаха на заден план.

Глава 3

Цар Калоян заби меча си в очния процеп на каската на кръстоносеца. Продължи да напъва в часовниковата посока докато горната част на каската не се отвори и разкри череп разрязан на половина. Картината странно много напомняше на човек който отваря консервна кутия с развалено русенско варено.

Наоколо битката бе в разгара си, като дузина българи се бяха нахвърлили върху всичко що имаше метал, с цел да го върнат после за претопяване. Една фигура прикова вниманието на цар Калоян, който изпробва своя бекхенд върху главата на поредния кретен с кръст на тила. Въпросния обект бе дебел французин с мустак на порно лисан и смешна къдрава мазна перука. Същия този французин правеше неприлични жестове на царя с които напомняше за мита за малката чурка на Калоян. Царят ни побеснял и в яростта си да стигне до източника на обидата, той приложи меча си върху  кръстоносците по същия начин, по който плешив германец  би марязал домат на ренде Вьорнер пред телевизионна камера.

Въпросния дебелак се оказал някакъв кретен провъзгласил се за император – Балдуин. Императора хулиган, разбира се бил предбленял като финландец в Столипиново и затова Калоян хванал калпазанина за ухото и го завел право във Велико Търново. Не е като Константинопол, няма граал, единствения поход е 50 метра вертикално падане и опцията, която дори и най-големите мъдреци биха определили в този момент за Балдуин е  „Седи си у кулата, бате“.

Така завършва и историята за четвъртия кръстоносен поход. Папата започва после да киселее и забравя да прати подкрепа 100 и кусур години по-късно, когато ДПС печелят изборите и стоят цели 500 години на власт. Според някой, те дори и до днес участват във властта!

Advertisements